Produkty oceňované pro svou výjimečnou kvalitu a chuť.
Produkty, které vznikají ve vašem kraji rukama místních lidí.
Produkty, které pomáhají přírodě kvést, místo aby ji zatěžovaly.
Projekt Regionální potravina – Potraviny k nezaplacení mění způsob, jakým přemýšlíme o ceně potravin. Poukazuje na to, že za oceněním Regionální potravina stojí nejen kvalitní produkt, ale hlavně lidé, jejich dovednosti, trpělivost a poctivá práce, kterou nelze vyjádřit penězi.
Regionální potravina je značka toho nejlepšího z naší země a našeho kraje. Ministerstvo zemědělství ji od roku 2010 uděluje výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Vznikají z lokálních surovin a jsou výjimečné nejen svou kvalitou, ale i tradiční recepturou nebo inovativními postupy.
Stojí za nimi menší, často rodinné firmy. A ty si kromě krátké cesty z farmy na váš stůl zakládají i na zachování krajiny a zaměstnávání místních lidí. Je jich mnoho a podpořit je rozhodně stojí za to.
„Vždy je pro mě důležité vědět, odkud jídlo pochází, kdo ho vypěstoval, vyrobil a jakou cestu urazilo, než se dostalo na talíř. Na kampani Potraviny k nezaplacení se mi líbí, že připomíná skutečnou hodnotu kvalitních potravin z našich regionů a lidí, kteří za nimi stojí.“
Na Dožínkových slavnostech 6. 9. 2025 v Praze jsme nechali návštěvníky, aby sami určili hodnotu výrobků pod značkou Regionální potravina.
A ukázalo se, že osobní kontakt s výrobcem, ochutnávka a možnost seznámit se s procesem výroby skutečně mění pohled lidí na cenu na etiketě. Dokážou pak za ní vidět vynaložené úsilí a práci, kvalitu i vztah k místu, odkud potravina pochází.
Celkem 356 respondentů poznávalo, ochutnávalo a hodnotilo.
U meruňkového nektaru a Svatojánských ořechů se podařilo téměř přesně trefit jejich skutečnou cenu.
Měchenický chleba, a dezert Pavlova návštěvníci dokonce nadhodnotili.
Vepřovce, květovému medu a ovčímu sýru v oleji přisuzovali cenu o něco nižší.
Je znát, že zákazníci se skutečně zajímají o původ potravin, které kupují. Chtějí za nimi vidět konkrétní lidi a příběhy – a jejich dobře odvedenou práci pak také dokážou ocenit. A podpořit tím jak výrobce, tak i život v regionech. Potvrzují se tím i závěry výzkumu STEM/MARK ze srpna 2025, podle kterého jsou dva ze tří Čechů ochotni si za kvalitní regionální výrobek připlatit. Zkušenost s výrobky pod značkou Regionální potravina je také velmi pozitivní – osm z deseti lidí, kteří je v posledním roce koupili, je vyhledalo znovu a šest z deseti dokonce opakovaně.
A my věříme, že příznivců Regionální potraviny bude dál přibývat.
Nejdříve pekla Markéta Paikertová jen pro rodinu, pak i pro známé a dnes napeče pro každého, kdo zavítá do růžové kavárny Pink Roses.
Její základní recept je vlastně jednoduchý - když dáte dohromady čerstvost, lokální suroviny a dobře odvedenou práci, vyjde vám… třeba právě Markétina fantastická, právem oceňovaná Pavlova.
Shlédněte video a zjistěte správnou odpověď.
Kolik hodin ruční práce zabere denně výroba dortíků Pavlova?
Ovoce, zelenina, houby a bylinky z podhůří Jeseníků - zavařené, usušené a zpracované s důrazem na kvalitu a chuť.
Jak taky jinak? Nejslavnější dobrota, kterou se mladý pár za Dobrotami může pochlubit, jsou ale Svatojánské ořechy. Vlastnoručně sesbírané, po jednom propíchané a pracně naložené.
A víte co? Stojí to za to.
Shlédněte video a zjistěte správnou odpověď.
Jak dlouho se Svatojánské ořechy máčejí ve vodě?
Rodinný podnik, který začal nákupem louky a dnes je z něj úspěšná ovčí farma inspirovaná svými rakouskými protějšky.
Vyrůstají tu ovce, které nikdy neopouští svoje zelené pastviny, i tři krásné děti manželů zakladatelů. A v samoobslužné lednici seženete jak oceňovaný ovčí sýr nakládaný v oleji, tak i další dobroty.
Shlédněte video a zjistěte správnou odpověď.
Jaká je minimální doba zrání sýra?
Rodinná farma, kde se už víc než dvacet let starají o 150 hektarů vinic a sadů. Za každého počasí, bez ohledu na to, jaká je zrovna úroda, nálada nebo sezóna.
Jejich meruňkový nektar je milovaný a oceňovaný v celém regionu a všichni máme štěstí, že ho i přes malou úrodu posledních let vyrábí dál.
Shlédněte video a zjistěte správnou odpověď.
Kolik gramů meruněk je potřeba na 1litr nektaru?
Nejdřív bratři Kozlové jen hledali dodavatele pečiva do své kavárny - ale nakonec se rozhodli, že ho začnou péct sami.
Vsadili na to, že v kraji se řemeslný chleba a další dobroty uchytí. A nespletli se. Jejich pšenično-žitný chleba se vyrábí tři dny, ale na pultě se rozhodně dlouho neohřeje.
Shlédněte video a zjistěte správnou odpověď.
Jak dlouho trvá celý proces od kvasu až k upečenému chlebu?
Začali výrobou sušeného masa ve vlastní kuchyni. Když potom hledali vlastní řeznictví, našli jedno i s panem mistrem - a rovnou se vyučili řemeslu.
Mass.na tak kombinuje tradice s moderním přístupem, maso bere od místních farmářů, dohlíží na celý proces výroby a jejich oceňovaná vepřovka je jedním z mnoha oblíbených výrobků.
Shlédněte video a zjistěte správnou odpověď.
Kolik gramů konzervantů se nachází ve Vepřovce?
Rodinné včelařství, které založil dědeček pana Špačka před více než čtyřiceti lety.
Když vyrobil první úl, asi nečekal, že z 20 včelstev jich jednou bude 150 a úly si rodina dál bude stavět vlastní. A že jejich med bude jednou sbírat jedno ocenění za druhým.
Shlédněte video a zjistěte správnou odpověď.
O kolik včelstev se staráme?
Mění způsob, jakým se díváme na cenu jídla. Ukazuje, že skutečná hodnota potravin se neskrývá v korunách, ale v lidech, kteří za nimi stojí – v jejich dovednostech, trpělivosti a poctivé práci.
Ocenění Regionální potravina získávají produkty výjimečné kvality a chuti. Jsou to potraviny, které vznikají ve vašem kraji, rukama místních lidí, kteří rozumí své půdě i tradici. Potraviny, které pomáhají přírodě kvést – ne ji zatěžovat. Každý oceněný výrobek nese příběh poctivé práce, zodpovědného přístupu a úcty k přírodě. A právě to z nich dělá potraviny k nezaplacení.
Podívejte se na příběh lidí, kteří své řemeslo dělají s pokorou a vášní.